Mozart - Neonway

Mozart de wonder arbeider van de 18e eeuw

260 jaar geleden, een van de grootste genieën van de wereldmuziek cultuur Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren. Sterker nog, in alle geschiedenis zullen we geen voorbeeld vinden van zo’n schokkende vroege manifestatie van muzikaal genie.

Laten we niet vergeten dat hij op de leeftijd van drie begon te leren om het klavecimbel te spelen, op zes begon hij triomfantelijke concertreizen door heel Europa, verbazingwekkend en bewonderde allen die het geluk hadden om het te horen, en op twaalf werd Mozart de auteur van de Opera “imaginaire commoner”, evenals vele symfonische en kamer composities.

Zijn genie was universeel. Mozart was even groot in Opera, symfonische en kamer-instrumentale creativiteit. En de eerste in de wereldkunst toonde hij het leven zelf in zijn complexiteit en drama, de eerste om een man te recreëren in alle diversiteit van zijn persoonlijke gevoelens. Hij introduceert de muziek ongekend voor de contrasten, het verbinden, het mixen van tragische en komische, sublieme en basis, aanraken en grappig. En Mozart zei dit: “de uitdrukking van passies, hoe wild ze ook mogen zijn, mag niet streng zijn, en muziek, hoe verschrikkelijk ook, mag het oor nooit beledigen. Integendeel, het moet altijd muziek zijn. ” In deze woorden Mozart-zijn “geloofsbelijdenis” creatieve credo. Zijn creativiteit is holistisch en harmonieus. Het is altijd gevuld met opwinding, passie, leven.

Download de tekst als PDF-bestand.